CATEGORIES: Uncategorized

La importància dels targets

"Conèixer en profunditat les modes i tendències i, per tant, també les tribus urbanes, fa possible saber quina és la manera més adequada per fer arribar un producte a qui més el desitja."
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Conèixer als Públics Objectius: Tribus urbanes i demés

El món del rap espanyol és per molts un gran desconegut tot i tenir grans figures internacionals com Nach, El Chojín o Falsalarma. Sembla ser que a certs perfils socials els provoca un desinterès absolut per tot el que els pot arribar a connotar i a suggerir aquest gènere musical que molts joves, i no tan joves, han convertit en una forma de vida.

Això ens porta directament a les tribus urbanes que són un fenomen ben interessant a tractar, cadascuna té la seva forma de vestir, de parlar, de pensar, de consumir… Els humans tenim certa tendència a ordenar i etiquetar la nostra realitat, sembla que si no ho fem esdevenim autèntiques víctimes de del caos. La falta “de del” està feta intencionadament, només és un petit experiment que demostra la nostra obsessió per ordenar les coses. Pot ser que no existeixi ni el cosmos ni el caos, pot ser que per sentir-nos més tranquils en la nostra pròpia paranoia col·lectiva vam haver de crear aquests dos conceptes de la mateixa forma que ho vam haver d’inventar també, en un passat llunyà, representant el temps a través dels rellotges. Ai… com n’arribem a ser de rebuscats els homo sapiens.

“[…] les tribus urbanes que són un fenomen ben interessant a tractar, cadascuna té la seva forma de vestir, de parlar, de pensar, de consumir […]”

Alguns il·luminats afirmen que autoidentificar-nos pel que no som és el camí equivocat per arribar a l’autoconeixement i dissortadament això és el que fan moltes tribus socials: incorporar-se a una perquè està directament en contra d’una altra. És com si una persona que no li agradi el Barça es faci del Madrid, una cosa no té perquè portar a l’altra. Un exemple d’un dels artistes provinents del món del rap i que va fer-se conegut a través d’un anime que ha marcat a més d’una generació com ho ha estat Dragon Ball, és l’artista Porta.

El jove va aconseguir fer el que en el món de la publicitat es sol dir una estratègia de star system. L’estratègia star system consisteix en que les personalitats amb una reputació i popularitat determinada poden transferir al producte desitjat part del seu glamour, prestigi i reputació. Un exemple molt clar és el de George Clooney amb Nespresso. Aquesta campanya de comunicació iniciada ja fa uns quants anys enrere no va posar al producte al mateix nivell que l’estrella, sinó que el va posicionar per sobre, el va elevar. És a dir, en aquest cas el producte sempre projecta una imatge més triomfadora i elegant que la d’en Clooney, que ja per si mateix diguéssim que no és una persona que solgui vestir com en Chiquito de la Calzada. Abans d’aquesta campanya de comunicació Nespresso intentava transmetre una imatge amb més o menys encert i amb prou feines aconseguia estar a la short list de la meitat de les persones que ara sí tenen claríssim el que són les delicioses càpsules.

Imatges de la campanya de Nespresso amb George Clooney.

Conèixer en profunditat les modes i tendències i, per tant, també les tribus urbanes, fa possible saber quina és la manera més adequada per fer arribar un producte a qui més el desitja. Aquest coneixement permet la connexió dels productes amb el seu públic potencial i aconseguir que les empreses arribin al màxim de ventes a través de la seva activitat. Com podria haver dit perfectament Consantino Romero “dónde pongo el ojo pongo la falca”.

“Aquest coneixement permet la connexió dels productes amb el seu públic potencial i aconseguir que les empreses arribin al màxim de ventes a través de la seva activitat”

PD: Porta va fer-se famós en un sector molt determinat de la societat impregnant-se de la popularitat d’un dels millors mangues de la història. El seu èxit com a artista es pot catalogar a l’inici com a producte estrella amb una evolució directe cap al producte gos, però aquesta explicació ja la donarem un altre dia juntament amb el que significa producte vaca. Sona a acudit però a vegades en el món del màrqueting no només tenim paraules anglosaxones i tant xules com target, copywriter o engagement.

Imatges de l’artista Porta i de Dragon Ball.