CATEGORIES: Comunicació

La construcció de realitats i els mitjans de comunicació

"El fet d’estar pensant constantment en què tindrà més share, com augmentar el nombre de lectors o com obtenir més visites online, ha provocat que molts mitjans de comunicació prescindeixin dels principis del periodisme per poder guanyar-se la vida."
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Recentment hem pogut presenciar la polarització de la societat. El país ja no és el mateix que el de fa tan sols unes setmanes i avui ens preguntem… quin ha estat el paper dels mitjans de comunicació?

Com a experts en comunicació ens venen al cap moltes eines i referents comunicatius que han tingut un paper rellevant en la configuració de la realitat actual: Eduard Bernays, els principis de Robert Cialdini, la societat líquida de Noam Chomsky, el concepte de manipulació de les masses de Walter Lippmann, la màquina del fang, la desinformació…

Afortunadament pels més mandrosos un dels lemes d’aquest blog és el que va proclamar el prestigiós arquitecte Ludwig Mies van der Rohe: “menys és més”. Per tant, tractarem el tema de forma fácil y sencillo tal com deien els amants del bricolatge i la jardineria.

“El fet d’estar pensant constantment en què tindrà més share, com augmentar el nombre de lectors o com obtenir més visites online, ha provocat que molts mitjans de comunicació prescindeixin dels principis del periodisme […]”

Des de la imposició de l’imperi de les audiències que els mitjans de comunicació, especialment la televisió, han sofert una contínua transformació. El fet d’estar pensant constantment en què tindrà més share, com augmentar el nombre de lectors o com obtenir més visites online, ha provocat que molts mitjans de comunicació prescindeixin dels principis del periodisme per poder guanyar-se la vida, sovint pressionats pels grups mediàtics als quals pertanyen. Alguns d’aquests principis són: veritat, precisió, independència, equitat, imparcialitat, humanitat i responsabilitat.

La situació sociopolítica de Catalunya ha forçat a tots els actors a abandonar els habituals patrons de comportament perquè ja no valen, han caducat. Amb aquest còctel de variables dins de la, com van batejar alguns, “dimensión desconocida”, obtenim uns mitjans de comunicació que evidencien les seves mancances. Inevitablement aquestes debilitats tenen un impacte directe sobre la societat.

És així com hem pogut veure dia rere dia, una majoria de mitjans obviant la realitat catalana o directament manipulant-la. És cert que n’hi ha que han donat cobertura informativa al tema, però aquests no han estat els majoritaris. El cas més destacat pel fet de ser un mitjà públic és el de TVE1.

“Arribem així a una situació on la consciència col·lectiva es bifurca i com en la divisió cel·lular, es generen dues de noves. És la consolidació dels dos relats.”

L’Informe del Consell dels Informatius va analitzar exemples de censura, manipulació i falta de pluralitat d’aquesta cadena. Entre els múltiples exemples s’hi trobava la subtitulació inventada del Portaveu de la Generalitat, l’absència de tertulians independentistes i de tertulians a favor del referèndum, absència d’entrevistes a partits independentistes….

Arribem així a una situació on la consciència col·lectiva es bifurca i com en la divisió cel·lular, es generen dues de noves. És la consolidació dels dos relats. Figures de prestigi reconegut com Jordi Évole comencen a ser criticades per les seves opinions honestes, fruit de la polarització.

Vivim temps de canvis i com sempre passa a la història, només la perspectiva que ens dóna el temps deixarà veure el que ha passat amb claredat.