CATEGORIES: Offline · Online

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

ESPORT+ · Campanya de Comunicació

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) és una associació esportiva catalana, constituïda per primera vegada el 1933 amb el nom d'Unió Catalana de Federacions Esportives, i reconstituïda el 1985 per la Generalitat de Catalunya. Té com a objectiu coordinar i potenciar les federacions esportives de Catalunya.

L’UFEC ens contacta perquè tenen la necessitat de cobrir la part creativa i gràfica en molts vessants que escapen del seu control. En aquest cas, la marca és Esport+, sistema integrat que utilitza càmeres d’intel·ligència artificial i una plataforma online (OTT, tipus Netflix) per fer disponible a tothom qui vulgui tots els partits dels esports i les competicions que fins ara l’única manera de gaudir-los era anar al camp.

 

CONCEPTE

El primer exercici que fem és estudiar el projecte, entendre’l i plantejar-nos “què aporta realment al consumidor”. Després de molt pensar, reunions… Se’ns ocorre la idea: els pares són els que “pateixen” els partits dels seus fills, dissabtes, diumenges, etc. Han de deixar-ho tot per anar amb el seu fill a veure’l competir. És ben cert (en la majoria de casos), com també que el dia que es poden escaquejar, el primer que pregunten és “com a anat” i “has marcat”. L’insight, per tant, és que als pares no els importa tant veure el partit en si, com que el seu fill hagi “triomfat”. Creem així la primera proposta de claim:

 “No te’n perdràs ni un més!”.

Un cop perfilat el text amb el client, el modifiquem per obtenir el missatge final:

“Ara ja no tens excusa! Viu-lo allà on vulguis!”.

 

CREACIÓ DE LA CAMPANYA

Ajudem a resoldre una sèrie de dubtes amb la identitat visual corporativa i la donem per definitiva. En aquest punt ja tenim un concepte (què comuniquem) i cal treballar amb la imatge de campanya (com ho comuniquem), construïm el codi visual.

 

IMATGES DE LA CAMPANYA

Tenim la necessitat que la campanya sigui molt visual i molt intensa. Anem a buscar imatges de tots els esports federats associats (més d’una vintena) en els quals es vegin els esportistes en aquest moment que els pares (i els seguidors) tant busquen, el de l’expressió de la victòria. Fem la selecció, les retallem totes i les apliquem sobre fons vermell, fonent-los amb degradat per, alhora que creem un efecte dramàtic, també generem un punt focal (amb més llum) centrat en l’expressió facial. Aconseguim així imatges d’alta intensitat i tensió, com la que viuen els protagonistes. També és molt important que ells s’hi sentin identificats.

La línia cromàtica de tota la campanya juga amb tres colors: vermell, blau i blanc. Amb el color vermell evoquem la potència i la intensitat, la passió dels esportistes. Utilitzem el color blau per la part més corporativa que, en contraposició amb el vermell, aporta una sensació de tranquil·litat. Amb el blanc separem les parts amb línies i quadres que recorden a les marques del terreny de joc.

 

PÒSTER

És un format ideal per començar a treballar: suficientment gran per a posar-hi la imatge i el màxim contingut en la seva esplendor, i sense la complicació d’un tríptic, per exemple. La tipografia, els dos colors, els elements secundaris, la jerarquització d’aquests, els missatges a comunicar… tot s’estructura i es disposa perquè el missatge sigui: impacte de la imatge i concepte del claim de campanya, sobre fons vermell (intensitat, ràbia, passió) què és l’OTT (fotos dels dispositius i text) i els logos dels participants sobre el fons vermell (calma, seguretat, transparència). També juguem amb les inclinacions de les imatges i les línies per aportar dinamisme i amb un efecte circular que recorda a una lent de càmera.

 

ROLL-UP

És una peça realment important, més vertical i complicada que el pòster, amb l’avantatge que estarà allà on fem les retransmissions. Perquè un projecte d’aquestes característiques funcioni perfectament, el truc és començar per la base, per la gent que en forma part i hi està involucrada, per convertir-los en prescriptors i generar una comunicació orgànica alhora que en creixement exponencial. Aquest és el suport ideal, ja que estarà situat a l’entrada principal per on passaran tots els assistents (jugadors, familiars, públic, àrbitres, staff…) i el veuran. Cal que tinguin molt clar que el producte existeix, cal notorietat perquè volem involucrar-los.

 

WEB

La web és l’epicentre de la comunicació online. És l’element que recull i canalitza el trànsit, que permet ampliar la informació, mostrar-la amb tot el seu potencial, jugar amb animacions i la interacció de l’usuari, creant així un procés de lectura en el qual desplegarem els missatges clau. També, no oblidem que el web té dues funcions principals: canalitzar el trànsit cap al visionat de les retransmissions (inicialment a YouTube i Xarxes Socials), així com aconseguir inscripcions (perquè el futur d’Esport+ depèn de la quantitat de subscriptors, de pagament, que aconseguim convertir d’aquells que s’han inscrit al web).

NEWSLETTER

És el canal de comunicació ideal per fidelitzar i convertir. Va dirigit al públic que s’ha inscrit, és molt exclusiu. Els missatges que s’hi envien contenen informació important (com per exemple la programació) i d’interès pels lectors, amb l’objectiu que passin a ser subscriptors d’Esport+. Per tant, tenim la via d’arribar a un públic interessat, de crear missatges a mida, de gestionar les dades rebudes i poder contactar individualment un a un.

XARXES SOCIALS

És tot el contrari que el missatge anterior: quan parlem de xarxes (Instagram, Facebook, Twitter, YouTube…) ens estem referint a ubicacions amb un trànsit molt gran, estem comunicant a la massa. Ho tenim en compte per desenvolupar les accions a xarxes, jugant molt amb els conceptes i mostrant, sobretot, 4 missatges principals: els esports que en formen part, l’augment de públic a les retransmissions, els acords de col·laboració aconseguits i la programació prevista per cada esport durant aquella setmana. Aquest últim punt és essencial: hem comprovat que compartir la programació fa créixer la quantitat de visionats que té el partit, té una correlació directa.

Altres projectes